jag vet inte vem jag är

men jag vet att jag är din

image136

idag släpps håkans nya skiva och det verkar som att vi är överens om att det är en bra dag det här.
solen skiner och det snön börjar sakta men säkert försvinna och nu tycker jag att vi ger oss fan på att ge den här våren en riktig rivstart till tonerna av jag vet inte vem jag är men jag vet att jag är din.

well, jag har inte lyssnat på skivan än (mer än lite smakprov på myspace) men jag känner på mig att det är något värt att betala för så om ca 2 timmar ska jag ner till vaxkupan och inhandla den. sen blir det stängda dörrar i två timmar med hörlurarna i öronen. sång i buss på villovägar 2007 heter en av låtarna på skivan, hur fantastiskt låter inte det?

jag sitter på biblioteket och blickar ut över vattnet. jag skriver hemtenta så det brinner i fingrarna och jag kommer klara det. har av någon anledning börjat spåra in på sexturism och fastnat i massa äckeltankar. men jag börjar se mållinjen och när det här är klart då ska jag va ledig. riktigt ledig. då ska jag inte tänka på socialt kapital, intersektionalitet, den nya fattigdomen eller arbetslöshet. (men kanske lite på postmodernismen). imorgon åker jag hemåt igen för att sedan packa om & åka vidare till madrid. håller tummarna för fint vårväder och trevliga promenader på madrids gator.

home was home then, my dear,


full of kindly faces


herrljunga va sig likt.
image135

nu är jag tillbaka i norrköping. påsken va inte så påtaglig den här helgen. jag åt iofs några ägg och mamma hade ju givetvis fixat lite påskgodis men snön som låg på marken fick det mer att kännas som jul. jag kom på mig själv med att kolla efter julgransbelysningar under bilresan ner.


det är spännande att komma hem. ett litet pirr i magen som sedan försvinner efter några minuter för att sedan vara ett minne blott. pappa frågar alltid hur känns det att vara hemma nu då? och jag tänker att det känns som hemma fast ändå inte. det känns som allt på samma gång.


det som är mest slående är hur olika liv vi lever. vilka olika tankar vi tänker, vilka olika perspektiv vi har. och ibland undrar jag hur vi kunde leva tillsammans så & hur vi alla är vänner trots att vi är så olika och jag tänker att det är det som är det fina. att olikheterna aldrig har begränsat oss utan snarare tvärtom och att det är så det ska vara. det är så det borde vara.


det har varit en bra helg och jag har hunnit med en hel del trots tidsbristen & stresstankarna. bilresan ner va nog bland det bästa, att få höra kusinen berätta om sitt äventyr i afrika i en uncut version. och fest tillsammans med grabbarna & k på lördagskvällen samt släktkalas på söndagen. hemma är nog hemma trots allt. även om det börjar bli allt mer flytande.


det är skönt att komma hit igen, till min lägenhet. att göra saker i mitt eget tempo. att få slappna av igen och känna att det är jag som styr. nu står potatissoppan på spisen & snart får jag besök. det blir inga lata dagar i veckan för redan på torsdag bär det iväg igen. och innan dess ska en hemtenta lämnas in & en debatt planeras.

hunger my driver, I go where I must


please shut down the world and stay

within these four walls

image134

det snöar idag. jag låg inne till klockan ett. det är en fin tid nu. trots all stress & magont. det är så mycket annat som väger upp det.

jag lämnar norrköping om en timme. min moster är lite snurrig tror jag för egentligen så skulle dom kommit imån och hämta mig. men det bli nästan bättre såhär. det ska bli skönt att komma hem. äta mat & godis & frukost & dricka riktigt bryggkaffe (jag har levt på snabbkaffe hela veckan). vila upp sig, ta igen sig, intalar jag mig själv. samtidigt så packar jag ner social capital: atheory of social structure and action i väskan.

just one look at you
I'm finished wanting to challenge god
so i made my heart a home of elements so strong
we'll never feel the cold

så många broar jag bränt

ingen tog mig riktigt över, nej
men jag går inte isär
när jag går med dig.


idag är en sån dag då vi kramar om varandra, klappar varandra på axeln och önskar glad påsk, med trötthet men också med en gnutta lättnad, i blicken. folk börjar dra sig hemåt till sina familjer. vi pratar om det icke-existerande påsklovet och hur vi behöver ta ledigt. hur röda dagar är röda för vissa, men inte för andra -inte för oss.


och det är solsken ute och det känns bra i själen, det värmer lite extra såna här dagar då man börjar se ett slut på allt det jobbiga, även om vi hela tiden skjuter mållinjen framför oss. jag tänker att det är en fin tid det här också. att det är denna tid som jag kommer att titta på kort från om några år och tänka tillbaka på. och jag tänker på allt det fina som ligger framför oss. på resten av våren. även om den kommer att bli tung så kommer det att bli bra. jag kan se mig själv stå där efter symposiet med ett glas i handen & skåla & tänka fan, jag klarade det ändå. och det känns bra.

vi dansade i samma takt

ibland så försvinner jag år tillbaka i tiden. som nu, sorterar mappar med foton & stöter på bilder som dessa. lika klara i huvudet som på dataskrämen.

minns du det här jennie?
vattenpipan.
vinet.
baren.
de dryga killarna.
"jag har paxat dig"-kommentaren.
mitt & olivers hastiga "förhållande"
& givetvis, den klassiska guppieminen.
image131


eller vad sägs om det här stenen (&jennie).
skövde i novembernatten.
snacket med snutarna.
jakten efter taxi, buss vad som helst.
jennie på sjukan.
dansen på gatan.
poseringen vid affischerna.
mötet på akutmottagningen.

image132


dessa ljuva tider.
dessa fina dagar.
dessa otroliga minnen.

herrljunga,
jag kommer hem på lördag. blixtvisit.
men inga av er ovanstående finns där längre.

den delar sig vid kinden och blir hel igen bakom dig


det verkar som att alla pratar om vädret idag, så jag ska väl inte va sämre jag. det snöar. det är snöyra. jag tittar ut genom de stora fönstren på biblioteket och ser ut över vattnet & det fullkomligt rasar ner stora snöflingor. lägger sig tillrätta gör dom också, men stannar förmodligen inte längre än tills imån. hoppas jag iaf.

som sagt, jag är på biblioteket. jag är bra idag. skriver mening efter mening, även om det går lite långsamt emellanåt. B-uppsatsen är på gång. jag försöker skriva ner mina etiska reflektioner som det så vackert heter. jag är verkligen (ska)skadad (samhälls&kulturanalys = ska, för er som inte riktigt hänger med) för kravet på dessa ständiga reflektioner följer med mig vart jag än går. igår reflekterade jag kring ost tillexempel, hur det kommer sig att jag känner sån avsky inför ost. jag kom inte fram till något vettigt. det enda jag vet är att jag åt ost under den tidiga delen av mitt liv men att jag sedan helt plötsligt bara slutade. ett tag ville jag inte ens ta i ost. nu jobbar jag på det. försöker se något fint i det & tänker att om något år kanske jag har lärt mig tycka om det igen, eller iaf vågar prova.

well, idag har jag hittils spenderat 10 kr. en kopp kaffe & en tablettask (jag vet, det sistnämnda va onödigt). och mer än så ska det. det får mig att tänka på diskussionen jag & en gruppmedlem hade tidigare i förmiddags kring förra veckans debatt på svt om konsumtion där blondinbella satt med som någonslags debattmänniska. såg ni det? isf vad tyckte ni? jag är lite tudelad. det är bra med tjejer som kickar ass, men på vems bekostnad, det kan man fråga sig.  

reflektioner. tillbaka till de etiska.

dagens låt, eller helgens låt är utan tvekan daft punk - make love.
den kan man söka fram sjäv på youtube om man vill.

inatt finns ingen väg tillbaks

33331-130 

håkan är med mig mest hela tiden nu för tiden.
det har kommit upp en ny låt på youtube,
för sent för eldelwiess,
den är vacker.

det är lördag. igen.


det är lördag mest hela tiden. men det är skönt. lördagar är bra dagar.
då kan man sova länge, ligga kvar, somna om. läsa, titta på tv & laga mat i lugn och ro. utan flås i nacken. göra som man själv vill. spendera sin tid så som man vill spendera den. med vissa begräsningar dock.
jag vaknade upp i gulblommiga 70-talslakan och läste de sista sidorna av bitterfittan. jag skulle kila iväg till systemet, men kikade på mitt senaste kontoutdrag och insåg att det går inte emma, det går inte.
så, förnuftig som jag är prioriterade jag bort alkoholen och slängde ihop en vegetarisk lassange istället. staplade matlådor i frysen och nu har jag gett mig fan på att inte spendera ett enda öre nästa vecka (förutom till nödvändigheter som mjölk & kaffe givetvis).
så, vad gör man en lördag utan pengar? det vet jag inte riktigt.. jag väntar på ida, vi ska ut & springa & sen får vi helt enkelt se vart kvällen tar oss.
men det bådar gott i alla fall.


I hate you some, i love you some


idag fick jag min elräkning för december, januari & februari.
det va inge kul.
det där med pengar alltså.
varför skippar vi inte bara det?

jag går här i halvdunkla rum & lever på gröt
& emellanåt potatissoppa.
jovisst, jag överdriver lite nu...

sån är jag idag. jag överdriver. överanalyserar.
är övertrött. har träningsverk. huvudvärk. magproblem & problem med det mesta just nu tror jag.

jag kan inte bestämma mig. det är det som är mitt största problem.
jag kan inte heller bara låta saker ske. jag måste styra över dem. det är också ett problem.

jag ser alldeles för många problem idag.

well, jag varvar mellan
sarah russel (som jag tipsat om innan) & nyfunna the innocence mission

jag går fortfarande upprätt


idag har jag sprungit runt strömmen.
säkert 1 mil! närå, 4 km kanske..
men ändå.
det är starkt.
jag är rätt bra ibland
när jag vill
& orkar

det är måndag igen
det är bra här
så ni inte tror ngt annat
det mesta är bra
fint på något sätt
varmt & välkomnande

jag har sprungit runt strömmen idag, skrev jag det?

idag lyssnar jag på hello benjamin - melpo mene
musikvideon bör man se. det kan man göra här nedanför om man vill.





i will not pretend, i will not put on a smile


som så många gånger förr sitter jag & brottas med mina tankar angående att vara tjej, eller ja... kvinna. gårdagens internationella kvinnodag gav mig nya funderingar som inte riktigt nått mig tidigare. maria sveland som skrivit boken bitterfittan va på arbetets museum och pratade och det slog mig igen hur långt vi faktikst har kvar och min rätt att faktiskt vara just bitter. det är inte så konstigt egentligen.


utdrag ur bitterfittan:

vad är förbannad struktur och vad är privat ångest? hur stor anledning har jag egentligen att vara bitterfitta? ganska stor om jag ska tro mig själv. min erfarenhet säger mig det. jag har till och med en lista med konspiratoriska fakta som jag läser ibland för att påminna mig. en storts bitterfitta-statestik som bygger på små notiser och artiklar jag läst och upprörts över genom åren.

  1. en rapport från socialstyrelsen visar att när kvinnor bli sjuka är risken att äktenskapet spricker mycket större än när männen  blir sjuka. kvinnor som får livmodercancer råkade dubbelt så ofta ut för skilsmässa jämfört med friska kvinnor. för män med prostatacancer däremot, var förhållandet det omvända. de löpte mindre risk än friska män att gå igenom en skilsmässa.
  2. det är fler kvinnor än män som donerar sina organ, men det är fler män än kvinnor som tar emot organen. detta faktum var så nedslående att en forskare o socialmedicin ska undersöka om det handlar om samma slags könsdiskriminering som gör att män oftare får dyrare medicin än kvinnor.
  3. en sociologisk undersökning visade att gifta kvinnor lider av större psykisk ohälsa än ogifta kvinnor. men för männen var det tvärtom: den psykiska ohälsan var störst bland de ogifta männen medan de som var gifta mådde finfint. äktenskapet gynnar män och missgynnar kvinnor.
  4. all orättvisa. misshandel, prostitution, lönediskriminering. så omfattande att det går att likna vid en global apartheid. '

listan är oändlig och det är det som gör det svårt att inte bli bitterfitta. även om jag önskade att jag slapp. och jag tänker mycket på det här: hur ska jag kunna sluta vara bitterfitta när världens patriarkat är så överjävligt allenarådande ner i minsta beståndsdel.


och jag är så trött på den här repliken: det borde finnas en dag för män också, internationella mansdagen. varför då? annars blir det ju inte jämställt. in my aaass!


but we are at the same place at the same time


rubber no longer holds the borders of my soul

jag tappar balansen lite grann när jag tänker på hur fort denna veckan (& alla andra) går. det är fredag igen. jag har andats lättare, analyserat mindre (på det personliga planet) & pluggat lagom den här veckan. biblioteket är mitt andra hem nu för tiden och det känns rätt bra. vi trivs bra ihop. & vi tar fram varandras bästa sidor.


det här vädret gör mig till en bättre människa. igår låg jag & ida ute på altanen vid vattnet vid universitetet från klockan halv ett till fyra på eftermiddagen och pluggade under filtar, på liggunderlag & jackor. och det kändes fint, peppande och harmoniskt på samma gång. vi började smida planer om en resa till berlin och jag hoppas att vi gör slag i saken. berlin och jag har ett öde tillsammans, det känner jag. ända sedan jag va där med min familj första gången runt 2003 så har den staden lockat mig på något oförklarligt sätt.


jag ska återgå till studierna nu. skriver om intersektionalitet & socialt kapital. det är fina begrepp det där. samhällsvetare klättrar på "behovslistan" berättade pappa igår och jag känner på mig att framtiden är ljus, oavsett. jag tror att jag kommer att behövas när jag går ut. vi kommer alltid att behövas vi samhällsvetare. när jag går ut får vi dessutom ett regeringsskifte (eller hur?) och det kan ju inte annat än vara till min fördel, och alla andras också för den delen.


Well, ett låttips vore på sin plats. teitur & ane brun - rubber & soul


det finns bara ett enda sätt att brinna upp


nej, jag tar tillbaka allt. det
här är det enda som gäller framöver.
håkans ny, för en lång lång tid.

Du säger att du är stark, att du varit igenom det här förut.

Du kommer fortsätta finns inte mycket mer att säga nu.

Ni två hör hemma i ett rum med inga andra.

Om jag var tio år yngre skulle jag inte behöva dig längre.

 

Någon dag är jag din jakttrofé som du övergav.

Någon dag kanske jag kör över dig här utanför.

Varför måste vi döda varandra?

Nått säger mig att du blir borta en lång lång tid.

 

Kommer inte älska dig, för resten av livet.

Vill inte leva med tungan hängandes utanför och tycka synd om mig själv.

Jag kommer inte höra av mig igen och jag kommer inte ta skulden

Så säg det och få det gjort det finns bara ett enda sätt att brinna upp.

 

Någon dag är jag din jakttrofé som du övergav.

Någon dag kanske jag kör över dig här utanför.

Varför måste vi döda varandra?

Nått säger mig att du blir borta en lång lång tid.

 

För en lång lång tid

För en lång lång tid

För en lång lång tid

För en lång lång

 

Någon dag är jag din jakttrofé som du övergav.

Någon dag kanske jag kör över dig här utanför.

Varför måste vi såra varandra?

Nått säger mig att du blir borta en lång lång tid.

 

För en lång lång tid

För en lång lång tid


men ingen ser ens sår om man bara går fort


ikväll lyssnar jag på mixtapes and cellmates och dricker lakritste. jag har varit ganska duktig idag & suttit på bibblan för att motverka möjliga magsår. jag antar att det är så man får göra när saker stressar en. sätta sig ner med dem, ta tag i det & göra klart & gå vidare till nästa. det är en aning jobbigt ibland dock när man inte ser något riktigt slut. när det känns som att man aldrig blir klar. well, det blir man ju, någongång.


till det som jag "glömt" skriva om i tidigare inlägg. torsdagen va helt okej. lykke li va helt okej men inte lika bra som jag hade hoppats på. men helt klart sevärd. men den största anledningen till att gå på lykke li är nog det fantastiska förbandet som hon har med sig. wildbirds & peacedrums! myspace & youtube gör dem dock inte rättvisa så jag tycker att om ni får chansen så borde ni gå & höra dem live.

dagens musiktips blir erik enoksson - the state the sea left me in


give me a moment and dont make me explain



det handlar om fallhöjder igen
om rädslan inför att slå sig
om blåmärken & skavsår som
aldrig försvinner

det handlar om att ha svindel
om illamående & skakiga ben
om hur tiden aldrig riktigt läker
så som den sägs göra

det handlar om ensamheten
om hur jag får för mig att den
tycker om mig och
om hur jag hör hemma i dess famn


spent some quality time with the demon of mine

I like the way you struggle but you know I'm here to win

det handlar om nyanser
att se saker i
färgskala
gråskala
eller
svarvitt med starka kontraster
och av någon anledning så verkar det som
att jag förlorat (eller gett upp) mitt
färgseende
 
dagens låt: in flames - square nothing (en höjdare från förr)