objects of my affection

33331-42allt jag kan tänka på just nu är hur gott det vore att lägga in en snus. hur jävla skönt det skulle vara. men NEJ, nejnejnej. jag ska inte. men det är svårt. har vaknat upp kallsvettig två nätter i rad nu & drömmer konstiga drömmar. & hela dagarna går jag & tänker på snus. fan va stolt jag kommer va över mig själv om jag tar mig igenom den här veckan.

jag gjorde ett test på nicorette.se för att bli av med snussuget. det fungerade ganska bra faktiskt. det är konstigt hur man kan tycka om något/hålla på med något som skadar en så.

Ditt liv som snusare
Du har snusat i några år. Än är det inte direkt någon livsfara och till skillnad från hos dem som snusat längre än du kommer en läkare ha svårt att finna några större fel hos dig. Men snus påverkar kroppen negativt på lång sikt. Ett bra sätt att hålla sin kropp ung och frisk är att sluta snusa så snart som möjligt.


Hur beroende är du egentligen?

Dina svar tyder på att du snusar ofta. Frågan är om du kan ta dig igenom en hel dag utan snus? Antagligen vill du inte veta. Troligtvis skulle du fråga någon om du kunde få bomma en cigarett.


Så här mycket nikotin får du i dig

Varje prilla innehåller samma mängd nikotin som två cigaretter. En omräkning till cigaretter visar att du i nikotin får i dig motsvarande drygt 2 paket cigaretter per dag.
 

Snus försämrar din hälsa
Du kan snusa så ofta du vill: i bilen, på bussen, på jobbet, hemma, på festen - till och med i sömnen. Men du bör vara medveten om följande saker:

-Din kropp blir beroende av nikotin.

-Du får ett högre blodtryck.

-Ditt hjärta får jobba onödigt hårt (cirka 10-20 extraslag per minut) vilket frestar på och ökar risken för hjärtinfarkt.

-Du får förhöjda nivåer av blodfetter, vilket leder till tidigare åderförkalkning (eller rättare sagt åderförfettning) vilket kan leda till blodproppar som i sin tur kan leda till hjärtinfarkt och slaganfall.

-Snusar du tre dosor i veckan ökar risken att drabbas av typ2-diabetes med 300%. Typ2-diabetes ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Hälften av alla dödsfall i Sverige beror på hjärt- och kärlsjukdomar.

-Dina tänder är inte så vita som de skulle kunna vara. Dessutom påverkas munhålan vilket utsätter både tänder och tandkött för extra hård prövning. Vilket kan leda till dyra tandläkarkostnader.

-Om du sportar och snusar ökar risken för muskel- och skelettskador med 50%. Dessutom tar det längre tid för dig som snusar att läka dina skador.




så är det. tänk på det nästa gång du vill lägga in en prilla.
jag veeet, det är svårt.


here's my fist where's the fight?


vilken start på veckan!

igår slutade jag snusa. den här gången är det på riktigt. hittills har det gått mycket bra och jag tror att jag verkligen kommer klara det this time. det känns riktigt jävla skönt.

idag har jag varit på sats & tränat! det är helt otroligt, i knoow. det va öppet hus & märtha som jobbar där tipsade om ett dans pass. jag, ida, elina, emma & jenny gick dit & det visade sig vara riktigt jävla kul. det va så skönt att få dansa av sig allt. det passade ju alldeles perfekt med träning när jag hade snusabstinens och klättrade på väggarna här hemma. jag har inte tränat på flera år (eller jo jag har ju varit ute & sprungit & så) helt galet egentligen. jag funderar på att börja nu i vår. men jag ska inte lova något. pierre ringde när jag va påväg hem från träningen. han skrattade lite åt mig, tyckte att det lät olikt mig att vara på danspass. & visst är de det, men betyder det att det är bra eller dåligt? jag vet inte. pierre är rolig. jag saknar honom.

 helgen va galet bra. det blev öl & biljard i fredags. riktigt trevligt. biljard är såå kul.  i lördags blev det förfest på gripen (studentboende). det va hur mycket folk som helst! djungelfest (tema) & det va verkligen en djungel. männsikor högt & lågt. jag tror det va fest på varenda våning. sen gick vi, ett gäng, till sveaskeppet. det va lagom mycket folk där & jag hade riktigt kul. det blev en ganska rejäl fylla tillslut & kvällen avrundades med en välförtjänt pizzza på olympos (& avslutades med en spya på toan hos robert till följd av detta) ibland blir det inte riktigt som man tänkt sig, men det kan bli bra ändå.

imorgon är det onsdag vilket innebär föreläsning om folkhemmet & sedan gruppträff. vi ska diskutera kärlek som ett evigt värde. det känns lite klurigt. jag har lite svårt att förstå uppgiften överhuvudtaget. men det löser sig nog.

såg lite på grammis galan. anna tog hem pris som årets kvinnliga artist! känns bra. det är hon värd. trist att asha ali inte vann årets nykomling. det priset tog istället veronica maggio hem. jag har inte riktigt förstått vad det är som är bra med den musiken? well well.

nu ska jag läsa, den hotfulla kärleken, bra bok.

simma lugnt.

kärlek.

hey my friend are we gonna make it till monday?

another friday night waiting for a revelation 

freedag. today is a good day. äntligen helg. den här veckan har gått så fort. plugget är igång igen & det känns rätt bra faktiskt. den nya gruppindelningen känns okej.. hamnade inte med någon skrämmande person. äntligen en kille i gruppen vilket förhoppningsvis leder till andra/nya infallsvinklar. idag vaknade jag upp på bra humör. solsken & fin vit snö utanför. gick fram till systemet för att inhandla nödvändigheter inför helgen. ikväll blir det middag i idas korridor & kanske utgång eller biljardspelande. hon får besök av en gammal vän som flyttat till linköping. det blir nog trevligt.  imån blir det nog fest igen. jenny i klassen ska ha korridorsfest & sen blir det nog utgång till sveaskeppet & parklife. det är vinterkravall på trappan men jag har ingen större lust att gå dit. norrköping kårhus är rätt trist faktiskt. tur att det finns andra ställen också. 

för första gången på länge känner jag mig inte urfattig. det lönade sig verkligen att bo hemma i en månad. därför har jag spenderat pengar & köpt biljett till laleh som kommer hit & spelar den 9 februari. det ska bli så kul! har aldrig sett henne live.  

nu måste jag gå & kolla till min tvätt nere i tvättstugan. sedan är det dags att laga mat & plugga plugga plugga.

It's just a simple line, I can still hear it all of the time


idag började plugget igen. kursintroduktion i förmiddags, läraren kom 30 min sent så vi fick inte ut så mkt av den. men de verkar intressant iaf. får reda på de nya gruppindelningarna i veckan & jag är såå spänd. det ska bli riktigt intressant att se vilka man hamnar med. hoppas att jag hamnar med någon som man har lite gemensamt med iaf. det känns kul att börja igen. kul att träffa alla. 

den senaste veckan i norrköping har varit riktigt seg. det var verkligen konstigt att komma tillbaka hit när det va så tomt. men nu går det mot andra tider. kommer nog bli fullrulle hela tiden. denna veckan har börjat bra iaf. ida kom hit idag, hon skulle egentligen kommit igår men missade tåget i gävle när hon gick av för att ringa ett samtal! alla hennes grejer va kvar på tåget & inga fler tåg gick under kvällen. som tur va träffade hon en tjej som hon fick sova hos. det va längesen jag skrattade så mkt som jag gjorde när hon ringde & berättade allt. det är så typiskt ida att lyckas med något sånt. haha, hon hade tom sprungit efter tåget & fått tag i det & hållt sig fast på nåt konstigt vis (: well, well, nu är hon här iaf. vi va ute & tog en öl förut -jag, ida, märtha, sofia & sebastian. sofia har varit i vietnamn över julen. hade inte varit helt fel.

lyssnade på azure ray förut. det va så jäkla längesen! hade nästan glömt den där känslan. kommer aldrig glömma första gången jag hörde displaced. vi satt runt bordet bland datorerna i biblioteket på kunskapskällan -jag, frida, jennie & jennifer. frida hade bränt en ny skiva & jag fick lyssna. det kändes som att allt runt omkring stannade upp. allt gick i slowmotion. & det va som att jag såg alla men ingen såg mig, som att jag satt & observerade alla andra. det kommer nog alltid vara min favorit låt med dem. så tack frida för det (:

nu är det snart sovdags. men jag känner inte för att gå & lägga mig. vill sitta uppe inatt. sov på tok för länge i morse så jag är inte trött. ska upp kl 9 imorgon så jag behöver egentligen gå & lägga mig.





I come home I sit down and I just dont know

and so I stare into a wall and wonder and squander the time

       

(We do what we need to be free
And it leans on me like a rootless tree
)

Home no more home to me, whither must I wander?

hunger my driver, I go where I must


tillbaka i norrköping igen. det är tomt & tyst förutom vinden som gör att mina fönster låter som att dom ska spricka. fast det va värre igår. då trodde jag på allvar att fönstret skulle gå sönder. tillbaka i mitt rum. 20 kvadrat känns så litet nu. & inget badkar. jag vill ha ett badkar! alla saker jag tog med mig fick plats iaf.

det känns lite konstigt att vara tillbaka. det är tomt. inte många som kommit tillbaka än. men robert är här iaf och det känns bra. då får vi lite time alone, även om jag måste sitta & skriva på uppsatsen hela veckan. men det känns faktiskt mer ensamt nu än vad det gjorde när jag flyttade i sommras. kanske för att allt var nytt och spännande då. nu vet jag vad som väntar & jag kan den här staden (någorlunda iaf). och det va så härligt att va hemma. bli ompysslad av mamma & pappa & umgås med vännerna som känner en så väl. här är allt fortfarande under konstruktion på något sätt. man måste fortfarande anstränga sig & anpassa sig på ett helt annat sätt än hemma i herrljunga. inget fel med det heller egentligen. att starta ett liv någon annanstans tar ju lite tid. självklart. det är skönt att vara tillbaka också faktiskt. friheten att göra som man vill. att få ta hand om sig själv är bra det med (att bli ompysslad ibland är viktigt det med. men att bli ompysslad för mycket tror jag egentligen inte så mkt på). det känns skönt att vara tillbaka bland mina prylar, mina böcker, mina skivor och min dator.

nu följer en vecka av uppsatsskrivande. tv-tittande (ja, jag har saknat alla kanaler grymt mkt!) pysslande i rummet, & robert time. nästa vecka börjar nya kursen; sociala och kulturella värden i förändring. det innebär ny grupp! hoppas hoppas hoppas att jag hamnar med schysst folk.


home was home then, my dear, full of kindly faces

perhaps these walls are bare and cold

but they are mine and mine alone.

sista dagen i herrljunga. imorgon är det back to norrköping som gäller. det känns konstigt nu. jag ångrar nästan att jag bestämde mig för att åka redan nu & inte stanna en vecka till. nu känns detta som hemma. det är nästan pirrigt att åka tillbaka, det känns som att jag ska flytta igen. har packat ner nästan allt som fanns i mitt rum nu. & nästa gång jag kommer tillbaka är det antagligen inte mitt rumlängre.. mamma & pappas sovrum. så allt ska väck. & vartgör man av allt? alla minnen får inte plats i lådor. & vissa minnen vill man hålla så nära att de hamnar i resväskan istället. men vart ska de få plats? mina 20 kvadrat kommer bli överfulla nu.

jag har hittat en ny favorit artist. pappa köpte en skiva han läst om i gp; Asha ali. det va inte rikigt hans grej så han gav den till mig & det är den bästa skivan jag hört på länge faktiskt. en riktigt emma skiva. så jag tackar pappa. tack pappa.

solen skiner ute idag & det är såå lockande att ringa frida & fråga om vi ska gå en promenad men jag vet inte om jag hinner egentligen. böckerna ska lämnas tillbaka imorgon & jag måste skrivaskrivaskriva på uppsatsen. det går inge bra. det står still. men en promenad är ju egentligen bara bra.

jag ringer nog frida.



Is there anyone else who has slightly mysterious bruises

I don't know what it is

nu har jag varit tillbaka i herrljunga i ca två & en halv vecka. det känns lite konstigt, hur fort man anpassar sig. nu har jag nästan vant mig vid att vara här & tanken på norrköping känns ganska främmande. även om jag längtar tillbaka. har bestämt att jag ska åka tillbaka på lördag. en vecka tidigare än planerat. men det känns inte som att jag kommer orka va kvar här längre faktiskt. det är roligt att va hemma men det är så annorlunda mot det andra liv man vant sig vid. & det är så annorlunda sen sist. allt & alla förändras ju, & jag har inte varit delaktig i förändringen & känner mig nu därför ganska malplacerad. och det känns inte som att jag kommer någonstans här. står & stampar på samma ställe (igen).

vistelsen här hemma har iaf varit ganska bra än så länge. julen var trevlig, att träffa familjen & släkten. juldagen var rolig, umgås med vännerna & träffa dem som man inte sett på så länge. nyårsafton var också bra. middag med tjejerna & massa spel. har faktiskt hunnit med ganska mycket. nu har jag 3 personer kvar som jag måste träffa innan jag åker hem + tid hos frisören, köra farmor till doktorn, rensa ur mitt rum här & skriva klart mitt paper. det blir nog bra.


I don't know what it is
but you got to do it
I don't know where to go
but you got to be there
I don't know where to fall
but I know that its comfortable there
I don't know where it is